Numberwise logo wit

3 slimme tips voor jouw belastingaangifte als ondernemer

belastingaangifte tips

Erwin Maasbach

13 februari, 2024

Het is alweer bijna 1 maart, en dat betekent dat de belastingaangifte weer voor de deur staat. Voor veel ondernemers is dit niet de leukste klus, maar met deze 3 slimme tips van Numberwise zorg je ervoor dat je in ieder geval niet meer betaalt dan noodzakelijk!

Tip 1: Maak gebruik van de middelingsregeling

Als je inkomen de afgelopen jaren veel heeft geschommeld, kan middeling een interessante optie zijn om belastingvoordeel te behalen. Met de middelingsregeling bereken je het gemiddelde inkomen over een periode van 3 jaar. Het verschil tussen de belasting over dit gemiddelde inkomen en de belasting over de 3 losse jaarinkomens kun je bij de Belastingdienst terugvragen. Het verschil moet hierbij minimaal € 545,- bedragen.

Heb je in de afgelopen 3 jaar qua inkomen een uitschieter gehad naar boven of beneden? Dan kun je bij de Belastingdienst een verzoek tot middeling indienen. Je kunt dit verzoek pas indienen nadat je de definitieve aanslagen over deze jaren hebt ontvangen. Het is daarom belangrijk om je aangifte op tijd in te dienen, zo krijg je de teveel betaalde belasting sneller terug..

Let op: de middelingsregeling is inmiddels afgeschaft door het kabinet, omdat er helaas (te) weinig gebruik wordt gemaakt van deze regeling. De laatste periode waarover je kunt middelen is de periode 2022 t/m 2024. Twijfel je of middeling in jouw situatie voordeel kan opleveren? Neem dan contact op, wij kijken graag met je mee!

Tip 2: Maak gebruik van de beschikbare aftrekposten

Als ondernemer wil je natuurlijk alle mogelijke fiscale voordelen benutten. Er zijn behoorlijk wat aftrekposten waarvan je, afhankelijk van de situatie, gebruik kunt maken als ondernemer, zoals:

  • De MKB-winstvrijstelling
  • De zelfstandigenaftrek
  • De startersaftrek
  • De investeringsaftrek (KIA, MIA, EIA en VAMIL)

Om voor deze aftrekposten in aanmerking te komen is het belangrijk dat je voldoet aan de voorwaarden voor het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Gelukkig biedt de Belastingdienst een handige checklist waarmee je snel kunt achterhalen of je als ondernemer wordt beschouwd: Checklist Belastingdienst.

Daarnaast is er voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek nog een aanvullende eis, namelijk het urencriterium. Om voor deze aftrekposten in aanmerking te komen moet je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden. Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, mogen worden meegerekend.

Belangrijk: je moet al deze uren kunnen aantonen als de Belastingdienst daar om vraagt. Houd daarom een administratie bij van de bestede uren.

Tip 3: Vergeet je cryptovaluta niet aan te geven!

Heb je als ondernemer een deel van jouw vermogen belegd in cryptovaluta? Vergeet deze dan niet mee te nemen in je aangifte! Cryptovaluta worden, in tegenstelling tot veel andere gegevens ten aanzien van jouw vermogen en beleggingen, niet vooraf ingevuld in de aangifte. Hierdoor bestaat de kans dat je deze over het hoofd ziet. Vergeet je Bitcoin of Ethereum dus niet mee te nemen, dit voorkomt naheffingen en boetes achteraf.

De cryptovaluta in jouw bezit tellen mee als vermogen in box 3. Let hierbij op dat je de juiste peildatum gebruikt voor de waardering! Voor het vermogen in box 3 wordt voor de aangifte 2023 uitgegaan van de waarde op peildatum 1 januari 2023. Gebruik hierbij altijd de koers die door de gebruikte exchange of broker werd gehanteerd om je cryptoportefeuille te waarderen. Het is verstandig om op 1 januari een screenshot van je wallets te maken, zodat je later niet hoeft uit te zoeken welke waardes je moet gebruiken.

Ben je daarnaast actief als cryptominer of handelaar? Wanneer de opbrengsten die hiermee samenhangen hoger zijn dan de bijbehorende kosten kan sprake zijn van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming. Op dat moment moet je de inkomsten uit deze activiteiten meenemen in Box 1. Let op: bepalen of er sprake is ondernemerschap in deze situatie kan complex zijn. Het is daarom verstandig om in dit soort gevallen contact op te nemen met een deskundige.

Bonustip: Kom je er niet uit met je belastingaangifte? Vraag om hulp!

Belastingaangifte doen kan soms ingewikkeld zijn, vooral als je in een bijzondere situatie verkeert of als je gewoonweg niet zeker weet hoe je bepaalde zaken moet aanpakken. In dat geval is het verstandig om hulp te vragen.

Gelukkig zijn er verschillende bronnen van hulp beschikbaar. De Belastingdienst biedt gratis ondersteuning aan belastingbetalers, bijvoorbeeld via de BelastingTelefoon of de website van de Belastingdienst zelf. Ook kun je vaak terecht bij vakbonden of belastingwinkels, waar deskundigen klaarstaan om je te helpen met je belastingaangifte.

Als je situatie complex is of als je gewoonweg gemoedsrust wilt, is het verstandig om een professional in te schakelen. Bij Numberwise staan we klaar om jou te helpen. Ons doel is om jou als ondernemer te ontzorgen van de administratieve rompslomp. Zo kun jij je focussen op jouw onderneming en zorgen wij voor de juiste afwikkeling van jouw administratie, inclusief belastingaangifte.

Dit artikel delen?

Gerelateerde Artikelen

Heb je een BV? Zorg dat je afspraken goed vastlegt!

Overstappen van accountant? Numberwise ontzorgt!

Over Numberwise

Onze slogan “in a blink” sluit aan bij wat Numberwise wil bereiken voor haar klanten: in een oogwenk inzicht in hebben waar je staat met je onderneming. Door automatisering in onze processen door te voeren zijn wij in staat onze dienstverlening tegen vaste prijzen aan te bieden, zo word je als ondernemer nooit achteraf verrast. Benieuwd naar onze pakketten? Klik hier!

Erwin Maasbach Numberwise

Erwin Maasbach

Accountant en Adviseur