Ben jij DGA? En heb je afspraken gemaakt over bijvoorbeeld je salaris, managementvergoeding of samenwerking met andere aandeelhouders? Zorg dat je deze afspraken duidelijk op papier zet. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf!
In dit artikel leggen we je uit welke 3 overeenkomsten van essentieel belang zijn voor jou als DGA.
Arbeidsovereenkomst
Als DGA ben je zowel eigenaar als werknemer van jouw BV. Je bent dus in dienst bij je eigen onderneming. Net als andere werknemers binnen je bedrijf, is het daarom van belang dat je een arbeidsovereenkomst opstelt. Dit klinkt misschien gek, maar deze overeenkomst kan zowel jou als jouw onderneming beschermen in geval van bijzondere omstandigheden.
Een voorbeeld hiervan is in de vervelende situatie van een faillissement. Als er op dat moment geen arbeidsovereenkomst bestaat tussen jou en de BV, kan het uitgekeerde salaris worden gezien als een onverschuldigde betaling. Dit kan dan mogelijk zelfs leiden tot een situatie waarin je salaris moet terugbetalen. Dit is natuurlijk het laatste is waarop je zit te wachten.
Verder zorgt een arbeidsovereenkomst voor duidelijkheid in communicatie met de Belastingdienst. Bij vragen kun je de gemaakte afspraken op papier met ze delen, dit zorgt voor transparantie.
Managementovereenkomst
Heb je de arbeidsovereenkomst goed geregeld? Dan is het nu tijd voor de volgende stap: De managementovereenkomst. In deze overeenkomst geeft de werkmaatschappij opdracht aan de holding om het management van de werkmaatschappij op zich te nemen. Jij, de DGA, bent in dit geval de manager die namens de holding de opdracht uitvoert.
De managementovereenkomst zorgt voor de juiste verhoudingen tussen de holding, de werkmaatschappij en jouw positie als manager. Er staat bijvoorbeeld in wat de opdracht precies inhoudt, wat de vergoeding is die de holding hiervoor krijgt, en bijvoorbeeld zaken als een concurrentiebeding. Een goede inrichting van de managementovereenkomst voorkomt dat je wordt gezien als werknemer van de werkmaatschappij waardoor je bijvoorbeeld loonheffing zou moeten afdragen, wat leidt tot (veel) extra kosten.
Rekening-courant overeenkomst
Schiet jij weleens bedragen voor aan je BV, of andersom? Dan is het handig om een rekening-courantovereenkomst met jouw BV aan te gaan. Dit kan handig en voordelig zijn, omdat bij bedragen tot € 17.500 geen rente hoeft te worden betaald. Ga je over dit bedrag heen? Dan moet er over het deel boven € 17.500 wel rente worden betaald. Hoe hoog deze rente is en welke andere voorwaarden van toepassing zijn leg je vast in de rekening-courant overeenkomst.
Als er in jouw ondernemingsstructuur sprake is van rekening-courant transacties tussen de verschillende groepsmaatschappijen, is het ook van belang dat je afspraken hierover vastlegt. Zo voorkom je dat transacties bijvoorbeeld ten onrechte worden aangemerkt als bijvoorbeeld dividenduitkering of kapitaalstorting.
Heb jij jouw afspraken duidelijk op papier staan?
Twijfel je of de afspraken tussen jou en je BV op de juiste manier zijn vastgelegd? Neem vrijblijvend contact op met Numberwise. We helpen je graag met het opstellen hiervan!